Calendar Ortodox 2016

Calendar Ortodox 2016

Calendarul Ortodox al anului 2016 cuprinde Sarbatorile Religioase a anului 2016, perioadele de post, perioadele in care se pot face nunti, precum si alte informatii religioase importante pentru anul 2016.

Despre Calendar Ortodox
Calendarul ortodox este calendarul care specifica zilele de sarbatoare ortodoxe, zilele cu mare insemnatate religioasa, precum si ce semnifica fiecare zi de peste an dintr-un calendar ortodox.
Marile Sarbatori Crestine, mentionate in Calendarul Ortodox, sunt Pastele, sau Invierea Domnului, si Craciunul, adica Nasterea Domnului.
Calendarul Ortodox, in comparatie cu alte calendare religioase sau civile, specifica ce sfinti sunt amintiti (pomeniti) in fiecare zi de peste an (de obicei e ziua in care sfintii au trecut la Domnul) sau e evenimente crestine insemnate s-au petrecut in ziua respectiva (aducearea sfintelor moaste, aratarea sfintei Cruci, pomenirea unor parinti de la anumite sinoade ecumenice, a unor traditii “mosii de vara” etc.)

Un Calendar Ortodox nu e identic cu Calendar Bisericesc. Daca anul bisericesc incepe in ziua de 1 septembrie si se termina in data de 31 august, acest lucru tine mai degraba de de specificul religios spiritual al sarbatorilor ortodoxe din timpul unui an bisericesc.

Intr-un Calendar Ortodox sunt insirati doar o parte din evenimentele sau persoanele care se sarbatoresc sau se amintezc intr-o anumita zi, mai multe detalii despre o anumita zi, din punct de vedere istorico-religios se pot gasi intr-o carte religioasa, numita “Sinaxar”, care cuprinde mici istoriare a vietilor sfintilor sau a evenimentelor petrecute intr-o anumita zi de peste an. Sinaxarul se mai gaseste si intr-o carte bisericeasca, numita “Minei” carte pentru fiecare luna din timpul unui an calendaristic, impartita pe zile, cuprinzand slujbele religioase ce se vor savarsii in ziua respectiva. Calendarul Ortodox este in concordanta cu precizarile din “Minei”.Calendar Ortodox

Cu toate ca are la baza aceleasi izvoare bisericesti, un calendar ortodox al anului trecut nu va coincide cu cel din anul urmator, deoarece multe din sarbatori, recum si perioade in care se fac nunti, perioade de post sau perioade de dezlegare, depind de marea Sarbatoare a Sfintelor Pasti, iar cum acesta nu are o data exacta in acelasi an, atunci multe repere religioase din calendar vor varia in functie de data Pastelui.

Cum se calculeaza data Pastelui? Data Pastelui Ortodox va cadea in prima duminica cu luna plina dupa echinoctiu de primavara.

Calendarul Ortodox este tiparit de BOR si poate fi achizitionat de la orice magazin a BOR sau de la orice biserica ortodoxa.

Cat de util este un Calendar Ortodox?

Pentru un crestin, Calendarul Ortodox reprezinta un reper in ceea ce priveste organizarea timpului intr-un termen mai scurt sau indelungat. Multe persoane, independente din punct de vedere profesional, refuza sa lucreze in zile de sarbatoare (cele cu culoarea rosie din calendar), fie ca e mai cunoscuta sau nu, sau urmares la o ora exacta slujbele religioase transmise prin mijloace audio – vizuale.

O alta importanta a calendarului crestin ortodox, este aceea ca multe persoane isi sarbatoresc ziua onomastica dupa sfintii care sunt celebrati intr-o anumita zi calendaristica de peste an, sfinti cinstiti in religioa ortodoxa.