Turcia a renuntat la ora de iarna

Cele doua schimbari de ora care au loc in lunile martie si octombrie ale anului, au devenit standardizate in anul 1966 cand, Congresul Statelor Unite, a dorit sa unifice aceste schimbari la nivel global. Desi primele idei legate de ora de vara si de beneficiile pe care aceasta schimbare le aduce apar in 1784 si ii sunt atribuite lui Ben Franklin, abia in primul razboi mondial s-au adoptat schimbarile pentru a beneficia de lumina soarelui cat mai mult.

Trecerea la ora de vara si apoi la ora de iarna a nascut, de la aparitia ideii si pana astazi, o serie de controverse privind beneficiile pe care le aduce sau nu. Numeroase studii au fost realizate pentru a evidentia o legatura intre schimbarea de ora si incidenta unor evenimente negative dar si pentru a arata beneficiile pe care le poate aduce la nivelul locuitorilor si a consumului de energie.

Turcia este tara care a decis in acest an ca nu mai doreste sa treaca la ora de iarna si ca va ramane la ora de vara pe parcursul intregului an. Ideea de baza de la care s-a plecat a fost aceea de a folosi intr-un mod maxim lumina zilei, pe intreaga perioada calendaristica.

Pe data de 27 martie a acestui an, ceasurile din Turcia au fost date cu o ora inainte, in aliniament cu ce s-a intamplat in restul Europei. La finalul acestei luni insa, cand ceasurile din Europa vor fi date cu o ora in urma, nu se va intampla acest lucru pentru ca s-a adoptat o hotarare in luna septembrie.

Hotararea ce a fost publicata imediat prezinta faptul ca ideea din spatele acestei modificari este aceea conform careia pastrarea orei de vara pe parcursul intregului an permite utilizarea mai buna a luminii naturale pe timp de iarna.

Prin pastrarea orei de vara, Turcia va avea un avans de trei ore fata de Greenwich Mean Time (GMT) pe timpul iernii si a verii dar si doua ore in avans fata de Europa pe timp de iarna.

Turcia

Primul ministru, Binali Yildirim a declarat ca a anulat diferenta de timp intre iarna si vara. In acest fel, nu vor mai fi confuzii. Orele vor fi la fel atat iarna cat si vara.

Intre timp, TRNC, recunoscut doar de catre Turcia, a urmat aceeasi decizie si va ramane la ora de vara pe parcursul intregului an, conform unei decizii luate de cabinet. Aceasta decizie ca, pe data de 30 octombrie, cand se va trece la ora de vara, Republica Greaca a Ciprului va fi cu o ora in urma Turciei despartite la nord, pana ce timpul de vara se va incheia.
Insula, care s-a alaturat Uniunii Europene in anul 2004, a fost impartita in anul 1974 cand trupele turcesti au ocupat partea nordica. Ultimele discutii de pace mediate de Organizatia Natiunilor Unite au avut loc in luna mai a anului 2015, cu ambele parti care au exprimat dorinta ca un aranjament final sa fie stabilit anul acesta.