Cum ne afecteaza trecerea la ora de iarna?

In cateva zile se va face trecerea la ora de iarna. In noaptea dintre sfarsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie, ceasurile vor fi date cu o ora in urma, iar ora 4 dimineata va deveni ora 3, moment in care trebuie sa verificam ora exacta la ceasurile din casa.

Trecerea la ora standard este un eveniment ce poate avea efecte negative asupra sanatatii persoanelor si chiar asupra singurantei in traffic, asa cum o arata mai multe studii efectuate in intreaga lume. Desi schimbarea se face cu o ora in urma, in acest fel castigandu-se o ora de somn, aceste studii arata legaturi intre cresterea numarului de atacuri de cord, de exemplu, si trecerea la aceasta ora de iarna.

Un studio prezentat de Colegiul American de Cardiologie, studio bazat pe date colectate din spitalele din Michigan in perioada 2010-2013, a aratat o crestere impresionanta, cu 25%, a numarului de atacuri de cord in ziua imediata schimbarii orei.

Un studio al Universitatii Alabama a evidentiat faptul ca, schimbarea ceasului cu o ora inainte este asociata cu o crestere de 10% a riscului atacurilor de cord in urmatoarele 48 de ore iar schimbarea ceasului cu o ora in urma cu o scadere cu 10% a riscului de aparitie a atacurilor de cord in urmatoarele 48 de ore.

Pe o perioada de 20 de ani, cercetatori din Suedia au colectat date privind incidenta atacurilor de cord in cele doua perioade de schimbare a orei dintr-un an. Concluziile studiului arata o crestere cu aproximativ 7% a cazurilor de atac de cord in primele 3 zile de la schimbare, atribuita unui numar mai mic de ore de somn. O descrestere similara, de 7% s-a observat atunci cand s-a trecut la ora de iarna.

Ceas care indica ora exacta

Ceas care indica ora exacta

O serie de studii au evidentiat si o legatura intre schimbarea orei si numarul accidentelor rutiere. Aceasta legatura a putut fi corelata cu lipsa odihnei corespunzatoare pentru soferi. Cand s-a trecut la ora de vara in Manitoba, in 2014, s-a observat o crestere cu 20% a incidentelor rutiere.

Mai multi cercetatori au afirmat ca instalarea somnului la volan este un real pericol in aceste perioade de schimbare a orei si ca soferii trebuie sa se asigure ca sunt apti sa conduca atunci cand se trece la ora de vara sau la cea de iarna.

Trecerea la ora de iarna creeaza mai putine probleme, asa cum a prezentat si un studiu din 2014, al Universitatii Colorado. Daca atunci cand s-a trecut la ora de vara, s-a inregistrat o crestere de 17% a numarului de accidente rutiere fatale, atunci cand s-a trecut la ora de iarna nu au fost inregistrate modificari majore.

Un studiu la Universitatea din Pittsburg a prezentat legatura dintre trecerea la ora de iarna si numarul de pietoni accidentati. Pietonii ce se deplasau la orele de varf in primele saptamanani de la trecerea la ora de iarna au fost de 3 ori mai predispusi sa fie accidentati fatal de masini. Cercetatorii, ce au colectat date pe o perioada de 7 ani, au concluzionat si ca a existat o scadere a numarului de pietoni accidentati atunci cand s-a trecut la ora de vara. Se considera ca principal cauza ar fi faptul ca atat soferii cat si pietonii se adapteaza mai greu la nivelul de lumina mai redus atunci cand se trece la ora standard.