Astenia de primavara si trecerea la ora de vara

Din anul 1932, Romania a aderat la sistemul Day Light Saving Time. Ce inseamna acest lucru?

Romania trece la ora de vara in ultima duminica din luna martie si revine la ora de iarna sau ora oficiala in ultima duminica a lunii octombrie.

Anul acesta, trecerea la ora de vara va avea loc in noaptea dintre 26-27 martie. In acea noapte, ora 3:00 devine ora 4:00 iar ziua va avea doar 23 de ore in loc de 24. Este un sistem de urmareste utilizarea la maxim a energiei naturale a Soarelui, pe durata unei zile. In acest fel, oamenii se pot bucura de mai multa productivitate, energie pe parcursul orelor, de mai multe activitati in aer liber dar si de un consum mai mic de energie electrica pentru iluminat.

Beneficiile acestea vin la pachet insa si cu schimbari mai putin dorite. Pentru ca, in acea noapte somnul este redus cu o ora, exista o serie de studii care evidentiaza probleme aparute la nivelul organismului. Sunt studii care arata ca incidenta atacurilor de cord creste in perioada imediat urmatoare trecerii la ora de vara. De asemenea, sunt studii care arata ca se inregistreaza o scadere a poftei de mancare in randul anumitor persoane, ca unele persoane devin usor iritabile si lipsite de vlaga.

Odata cu venirea primaverii insa, un alt fenomen care ia tot mai multa amploare in ultimii ani, apare si anume astenia de primavera.

Astenia de primavara poate fi definita ca o senzatie de oboseala si slabiciune fizica, aparuta la trecerea dintre anotimpuri. In cazurile puternice de astenie de primavara, neplacerile se pot transforma chiar in depresie in absenta tratamentului necesar. “Ieșsrea din hibernare” poate fi problematica, dar cu informațiile necesare, se pot invinge simptomele asteniei.

Femeile sunt mai predispuse la astenie de primavara decat barbatii, deoarece cauzele acestor simptome neplacute tin de schimbari hormonale odata cu adaptarea la vremea calda a primaverii si la luminozitatea crescuta. Astenia de primavara este legata si de alimentatie, iar cazurile mai severe sunt de obicei asociate cu deficiente de vitamine si minerale.

Combinatia dintre simptomele fizice si psihice poate cauza o stare de oboseala generalizata, de la problemele musculare pana la dificultati legate de puterea de concentrare. Uneori, starea de melancolie sau de tristete este insotita si de iritabilitate, de anxietate si de intoleranta la stimuli puternici, de la luminozitate pana la sunete.

Exista cateva metode care pot ajuta in astenia de primavera:

  • Exercitiile fizice ajuta metabolismul si stimuleaza secretia de edorfine, imbunatatind starea psihica;
  • Plimbarile in aer liber cresc fluxul de sange oxigenat spre creier si ajuta la secretarea serotoninei;
  • Suplimentele alimentare pot fi de ajutor in aceasta perioada. Ele trebuie adaptate la necesarul fiecarui organism;
  • Alimentele prajite, cu multa grasime, cele ce contin produse raffinate de tipul fainii sau zaharului, obosesc foarte mult organismal pentru metabolizare. Sunt recomandate fructele si legumele proaspete in aceasta perioada pentru a creste nivelul de energie si pentru a furniza vitaminele de care organismul are nevoie.