Economisirea energiei electrica in urma adoptarii orei de vara

Trecerea la ora de vara se va face, in Romania, in noaptea dintre 26-27 martie. In acest fel ziua de 26 martie va avea 23 de ore pentru ca, la ora exacta 3:00 ceasurile vor fi date cu o ora inainte.

Despre necesitatea adoptarii orei de vara s-a discutat inca din 1784, cand Benjamin Franklin sustinea adoptarea acestui sistem pentru ca activitatile desfasutate de oameni sa coincida cat mai mult, ca si durata, cu perioada cat Soarele este pe cer. De atunci, au existat o serie de incercari de a implementa acest sistem, cele mai importante demersuri in acest sens fiind cele din Primul Razboi Mondial. Din acele vremuri, s-a observat o economie semnificativa la nivelul consumului de resurse.

Principalul avantaj subliniat in cele mai multe dintre studiile intreprinse de cercetatori din intreaga lume este cel al consumului mai mic de energie inregistrat in perioada adoptarii orei de vara.

De la tara la tara, acest consum energetic difera. Tarile cu zile mai scurte, mai friguroase pe timp de iarna au cel mai mult de castigat din aceasta schimbare, tinand cont de faptul ca acest consum de energie atinge un maxim seara cand o ora de iluminare a casei are un impact semnificativ asupra consumului de energie electrica. Jeff Dowd impreuna cu cei de la Departamentul de Energie al Statelor Unite au facut investigatii privind consumul energetic la nivel national. Au publicat in octombrie 2008 un raport conform caruia exstinderea DTS cu patru saptamani a dus o economie de 0.5% / zi la consum, sau 1.3 trilioane Wh in total. Aceasta energie poate fi utilizata pentru a alimenta 100,000 de case timp de un an. Ei au luat in calcul atat gospodariile cat si zonele comerciale.

Orice demers de reducere a consumului de energie electrica la nivel de oras, tara sau continent este sustinut tinand cont de evolutia inregistrata de-a lungul timpului. De la Ora Pamantului, cand se stabileste o ora exacta la care se sting luminile in mai multe zone de pe Glob, pana la trecerea la ora de vara, toate au un beneficiu important in diminuarea consumul de energie si respectiv, in protejarea mediului. Orice pas facut in acest sens, oricat de mic pare, aduce avantaje ce nu se pot trece cu vederea.

Ora de vara permite reducerea consumului de energie cu iluminatul public dar si cu iluminatul gospodariilor. Pentru ca putem beneficia mai mult timp de lumina naturala a Soarelui, iluminatul public inregistreaza reduceri semnificative ca si consum pe durata lunilor aprilie-octombrie.

La nivelul consumului casnic, se inregistreaza, de asemenea o scadere importanta. Foarte multe persoane prefera sa isi petreaca timpul la final de zi, in aer liber, plimbandu-se, realizand diverse activitati pentru a profita de ceea ce ofera aceasta perioada, intalnindu-se la ore exacte cu prietenii. Pentru cei ce aleg sa petreaca timpul in confortul caminului, alaturi de familie sau prieteni, folosirea luminii naturale cat mai mult si cat mai bine este intodeauna preferata. In final, lumina naturala nu costa nimic.