Ora de vara ne face mai productivi

Trecerea la ora de vara se va produce anul acesta in noaptea dintre 26-27 martie. La ora exacta 3:00, ceasurile vor fi date cu o ora inainte, aceasta devenind ora 4:00. Nu ne vom mai bucura de o zi cu 24 de ore ci de una cu 23 ore.

Majoritatea electronicelor, gadgeturilor, a ceasurilor si a telefoanelor fac aceasta trecere in mod automat, nefiind nevoie ca detintatorul sa aiba aceasta grija. Pentru a sti ora exacta, cei mai multi verifca sistemele in dimineata zilei de 27 martie. Pentru ca aceasta este o zi de duminica, presiunea timpului este resimtita mai putin.

O serie de studii legate de schimbarile pe care le resimte organismul atunci cand se face trecerea la ora de vara arata ca exista persoane ce resimt un disconfort general pentru ca isi deregleaza bioritmul si pentru ca dorm cu o ora mai putin. Aceelasi studii arata si efecte asupra sistemului cardiac mai mult sau mai putin grave.

Aceste schimbari insa, sunt pe termen scurt si resimtite de un numar redus de persoane. Pentru cei mai multi insa, ora de vara vine cu un nivel crescut de energie, cu o productivitate crescuta. La acest lucru contribuie lumina naturala a Soarelui care asigura o stare de bine generala si care creste dorinta persoanelor de a se bucura de fiecare moment din zi.

La ora exacta cand programul de lucru sau sarcinile pe ziua respectiva se termina, cele mai multe persoane au inca un nivel de energie crescut comparativ cu lunile cand se mentine ora de iarna si doresc sa petreaca timpul in aer liber, in plimbari, activitati fizice, iesiri cu prietenii. Chiar si in zilele in care activitatile se desfasoara in interiorul caminului, lumina naturala oboseste mai putin si ofera cadrul ideal pentru ca toate sarcinile din ziua respectiva sa fie duse la capat.

Prin expunerea la lumina Soarelui, pe langa anumiti hormoni care sunt secretati si care contribuie la o stare psihica buna, exista si anumite vitamine si minerale care se fixeaza mai bine in corp cu ajutorul Soarelui. De aceste beneficii se bucura toti cei care trec la ora de vara.

Ora exacta este importanta atunci cand ne gandim la persoanele a caror loc de munca necesita punctualitate. Din ce in ce mai multe locuri de munca presupun transportul de produse dintr-o parte in alta, vizite la clienti actuali si potentiali si diverse alte deplasari. Pentru toate aceste persoane, trecerea la ora de vara este benefica. Conducerea autoturismelor se face pe lumina naturala pe o durata mai mare a zilei. De aceea, soferul este solicitat mai putin pentru a realiza aceasta activitate si este mai atent atunci cand este pe drum. Sarcinile de servici sunt indeplinite intr-un timp mai scurt iar persoanele se pot bucura de odihna si timp petrecut in familie. S-au realizat si o serie de studii care arata ca incidenta accidentelor rutiere in aceasta perioada scade semnificativ pentru ca numarul masinilor care circula pe timp de noapte este mai mic.