Data si Ora

Data si Ora Exacta sunt cele mai importante chestiuni cand e vorba de incepera unei zile de lucru, fie ca e vorba de birou sau altfel de munca. Data este importanta pentru respectarea termenelor din cadrul unor proiecte, al urmaririi progresului sau a regresului muncii pe care o depunem. Intrega lume are nevoie de aceste repere temporale, e data, stabilita in cadrul calendarului, acceptat international, precum si a orei exacte, stabilita printr-un fus orar.

Data este stabilita dupa un calendar. Calendarul stabileste data in functie de rotatia pamantului in jurul soarelui, obtinandu-se un an, fie dupa rotatia lunii in jurul pamantului, obtinandu-se o “luna”.

Desigur, aceste acte astronomice, sunt mai mult simbolice, deoarece, daca e sa ne luam dupa ora exacta, nici macar o zi astronomica nu e egala cu o zi teoretica de 24 de ore. O rotatie completa a pamantului in jurul axei sale, ceea ce numim noi o zi astronomica, dureaza exact 23 ore, 56 de minute, 4,1 secunde. Astfel timpul astronomic nu e acelasi cu timpul calendarului, existad o diferenta ce trebuie corectata,, prin existenta anului bisect din 4 in patru ani, (tot al patrulea an are cate o zi in plus, 366 de zile in loc de 365 de zile, ziua adaugandu-se lunii februarie, mai exact ziua de 29 februarie.