Se va renunța la ora de vară și la ora de iarnă?

Parlamentul European solicită Comisiei Europene să ia în considerare posibilitatea de a pune capăt schimbarilor de ora. Fara ora de vară si fara ora de iarna inseamna renuntarea la DST (Daylight Saving Time – DST).

A fost aprobata o rezoluție pentru a evalua meritele schimbărilor ceasului anual în fiecare primăvară și toamnă. Rezoluția a votat după ce 384 de deputați ai Parlamentului European au votat pentru, în timp ce 153 deputați europeni au votat împotrivă.

O propunere mai strictă, propusă de Finlanda, care a cerut un proces mai atent de abolire a schimbărilor ceasului anual, nu a obținut majoritatea voturilor.

Pro și Contra din DST

Cu votul de joi, Parlamentul UE exercită presiuni asupra organismului de reglementare, să ia în considerare eliminarea DST. În trecut, Comisia a fost reticentă să atingă reglementarea DST în Uniunea Europeană.

Timpul UE ar fi în continuare unificat
Parlamentul a adăugat că orice schimbare a regulilor DST din Europa nu ar trebui să perturbe regimul de ceas unificat al UE. În timp ce Europa este împărțită în mai multe fusuri orare, majoritatea țărilor din UE și-au sincronizat schimbările de ceasuri anuale începând cu anul 1980. Rezoluția aprobată acum arată că orice modificare a calendarului DST ar trebui să afecteze toate țările în mod egal și simultan.

În toate statele din Spațiul Economic European (SEE), cu excepția Islandei, DST începe în ultima duminică din martie și se termină în ultima duminică a lunii octombrie a fiecărui an. Acestea includ țări din afara UE, cum ar fi Elveția și Norvegia. Islanda este singurul stat din SEE fără schimbări de ceas.

In Romania a fost depus un proiect de lege care propune renuntarea la schimbarea orei primavara si toamna.