Turcia mentine ora de vara pe durata intregului an

Primele date legate de avantajele trecerii la ora de vara isi au originea in 1784 cand Benjamin Franklin a propus o astfel de modificare. In 1907, si in urmatorii ani Willian Willett a propus Parlamentului trecerea la ora de vara pentru ca toti oamenii sa beneficieze cat mai mult de ce oferea soarele dar incercarea lui a ramas fara succes. Inca din acele vremuri, ideea de baza era ca intreaga omenire sa se bucure de lumina naturala a Soarelui cat mai mult timp. Abia in Primul Razboi Mondial, Germania adopta acest sistem pentru a realiza o economie in ceea ce priveste combustibilul de care dispunea, si, de atunci, cu ceva perioade de intrerupere, sistemul DST a inceput sa fie adoptat de tot mai multe tari de pe intreg Globul.

De-a lungul timpului, o serie de studii au fost dezvoltate pentru a evidentia avantajele obtinute atunci cand tarile trec la ora de vara si, de asemenea, au existat o alte studii care au aratat ca aceste avantaje nu sunt atat de clare precum au fost prezentate.

Subiectul principal a fost constituit de economia la nivelul consumului de energie electrica pentru iluminatul public dar si pentru iluminatul casnic. Au fost colectate date pentru a sublinia faptul ca, in perioada orei de vara, consumul energetic scade ca urmare a prezentei luminii Soarelui pe o durata mai mare a zilei. Aceste date insa au prezentat concluzii evidente pana la un anumit punct, insa compararea consumurilor in cele doua etape ale anului (ora de vara si ora de iarna) nu s-a putut face cu exactitate.

Turcia este tara care a declarat, la finalul lunii octombrie anul trecut, atunci cand trebuia sa treaca la ora de iarna, ca doreste sa mentina pe tot parcursul anului regimul orei de vara pentru a permite cetatenilor sa beneficieze mai mult de soare. Pe data de 27 martie 2016, ceasurile din Turcia au fost date cu o ora inainte, in aliniament cu ce s-a intamplat in restul Europei insa, la finalul lunii octombrie, tara nu a mai dorit alinierea la acest sistem.

Decizia a fost luata de Ministerul Energiei si validata de Guvern. In acest fel, Turcia va fi cu trei ore inainte fata de ora medie Greenwich (GMT) pe tot parcursul anului. Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN), autoproclamata, a anuntat ca acelasi sistem se va aplica si pe teritoriul sau.

Hotararea ce a fost publicata imediat prezinta faptul ca ideea din spatele acestei modificari este aceea conform careia pastrarea orei de vara pe parcursul intregului an permite utilizarea mai buna a luminii naturale pe timp de iarna.

Avantajele semnificative se inregistreaza in randul persoanelor care nu mai sunt nevoite sa se adapteze la ora de iarna sau la ora de vara. In acest fel, riscurile legate de sanatate atunci cand sunt facute aceste schimbari sunt reduse, iar productivitatea oamenilor creste. Pentru ca ei se pot bucura mai mult timp de lumina naturala, nivelul de energie pentru toate activitatile este mentinut la un nivel optim.