Trecerea la ora de iarna ar putea deveni istorie

S-a discutat intens in ultimul an despre utilitatea orei de vara, cetateni din majoritatea tarilor care formeaza Uniunea Europeana exprimandu-si o opinie sau alta vizavi de acest subiect. Un subiect care a devenit intr-atat de fierbinte incat Comisia Europeana a decis sa consulte public populatia celor 28 de state membre pentru a se putea ajunge la o concluzie. Concluzia? Ora de vara ar putea deveni noua ora standard la nivel paneuropean. Cum s-a ajuns aici si de ce?

Totul a inceput de la o cerere formulata in mod direct de catre Guvernul Finlandez, care cu sustinerea unei largi paturi sociale, a cerut discutarea acestei probleme, motivele invocate fiind o multime de probleme pe care schimbarile bruste de orar le pot cauza in randul populatiei, de la problemele de sanatate pana la incidenta crescuta a accidentelor rutiere.

Ce este ora de vara?
Majoritatea tarilor europene au adoptat-o la un moment dat, clamand diverse necesitati legate de prelungirea zilei de lucru si economisirea unor resurse vitale necesare pentru iluminare sau incalzire. In Romania, ea a fost introdusa pentru prima data in anul 1917, in timpul Primului Razboi Mondial. Suspendata de cateva ori, ea a fost introdusa pentru ultima data, se pare deinitiv, in anul 1979.
Important este de stiut faptul ca ora de vara nu este ora standard si de aceea, intr-o mare masura, este gresit sa o numim pe cea standard „ora de iarna”.

Initial, Comisia Europeana a si primit recomandarea de a studia posibilitatea revenirii la fusul orar standard, prin urmare, cea de a se renunta definitiv la ora de vara. Votul popular a condus insa la o concluzie diferita, milioane de oameni exprimandu-si dorinta de a avea intr-adevar, o ora standard, o ora exacta, fara schimbari pe parcursul anului insa cu mentiunea ca ora de vara sa devina cea standard. In acest fel, s-ar mentine fusul orar care sa amanze inserarea din zilele de iarna, pastrand in acelasi timp zilele lungi de pe timpul verii.

De altfel, nu mai putin de 4,6 milioane de oameni si-au exprimat aceasta optiune, 84% dintre respondenti sustinand ramanerea la ora de vara.

Potrivit lui Jean-Claude Juncker, Presedinte al Comisiei Europene, propunerea si implicit optiunea cetatenilor europeni, va fi discutata in urmatoarea sesiune parlamentara. In urma discutiilor, se vor formula recomandari pentru statele membre ale EU cu privire la adoptarea unui standard in ceea ce priveste fusul orar. Pentru a deveni lege insa, orice propunere are nevoie atat de votul Parlementului European cat si de aprobarea Guvernelor statelor membre ale Uniunii.