Ora de Iarnă

Ora de Iarna este o denumire generica pentru revenirea timpului de la ora de vara, adica “daylight saving time” sau adaptarea timpului dupa lumina zilei, care incepe mai devreme, si asftel se face o economie, datorita luminii naturale din diminetile de vara.

UPDATE 2023: Când se schimbă ora

Ora de Iarnă 2023. În acest an, trecerea la ora de iarnă se va face în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie, adică, in noaptea de 28 spre 29 octombrie. La 04:00 dimineața ceasurile vor fi date cu o oră în urmă, până la 03:00 dimineața pentru a trece la ora de iarnă.

Dupa schimbarea orei, ceasurile trebuie reglate iar la ora exacta. Pentru a afla ora exacta, apasa aici.

Trecerea la Ora de Iarna, se face in ultima Duminica din luna Octombrie, cand ceasul se regleaza cu o ora in urma, adica ora 2 va deveni ora 1.

Nu toate tarile de pe glob accepta sitemul orar al orei de iarna si al orei de vara, astfel, ele nu trebuie sa-si “schimbe ceasul” de doua ori pe an.

Ora Exacta este aceeasi, indiferend ca este cu 60 de minute inainte, sau in urma, de altfel, unii satenii, in satele pline de istorie a Romanilor, nu-si mai regleaza ceasul dupa ora de vara, sau daca il regleaza, se raporteaza la ora de iarna.

Ora de IarnaIn anul 2015, ora de iarna se schimba in data de 25 octombrie 2015, fiind o zi de Duminica. S-a ales ca schimbarea orelor, din ora de iarna, sau din ora de vara sa se faca Duminica, tocmai pentru a nu incurca programul zilelor de lucru, cand multi, din neobisnuinta sau din uitare ar venii fie mai repede fie mi tarziu la munca.

Modificarea fusului orar, prin revenirea la ora oficiala, GMT, se face din ratiuni ce tin si in cazul schimbarii orei de vara: daca atunci era necesara adaptarea programului de munca la conditiile de lumina naturala, care vara se gaseste in abundenta, in acest caz, iarna, nu se face decat o revenire la ora oficiala mondiala, cea pe care noi o numim ora de iarna.

Din momentul intrarii in vigoare a orei de iarna, diminetile vor fi mai luminoase, iar serile mai intunecoase. De fapt, ora oficiala este “ora de iarna”, doar ca pentru a profita de diminetile luminoase si pentru a economisii energie cu lumina, s-a introdus in 1907 ideea schimbaii orei la inceutul lunii Martie. Astfel, in luna Octombrie se revine la ora oficiala de iarna.