Avantaje pentru trecerea la ora de vara
Din anul 1932 Romania a aderat la Sistemul Day Light Saving Time. DTS (Daylight Saving Time) sau ora de vara, a aparut din necesitatea omenirii de a se bucura mai mult de lumina si caldura pe care le dadea soarele vara. Dand ceasul cu o ora inainte in martie, ne putem bucura de mai multa lumina pentru a realiza toate activitatile de dimineata pana seara iar in luna octombrie revenim la timpul standard.
Anul acesta, in noaptea dintre 26-27 martie, ceasurile romanilor vor fi date cu o ora inainte, ora 3:00 devenind ora 4:00 iar ziua se va incheia la un numar de 23 ore. Primele date despre avantajele trecerii la ora de vara au fost subliniate de Benjamin Franklin in anul 1784. De atunci, au fost mai multe incercari de implementare a sistemului, dovezile evidente aparand in timpul Primului Razboi Mondial, cand Germania decide sa se bucure de aceste avantaje.
Din acele timpuri si pana astazi, au fost intreprinse o serie de studii care sa justifice necesitatea trecerii la ora de vara. Cele mai multe dintre aceste studii s-au axat pe reducerea consumului de energie electrica.
Ora de vara aduce mai multe beneficii celor ce locuiesc la o distanta mai mare de Ecuator pentru ca ziua are semnificativ mai multe ore vara decat iarna. In zonele mai apropiate de Ecuator, ziua este aproximativ la fel de lunga pe parcursul unui an. Din acest motiv, mai multe orase si tari din apropierea zonei ecuatoriale nu au aderat la acest sistem de schimbare a orei de doua ori pe an.
Pentru ca trecerea la ora de vara inseamna un numar mai mare de ore dintr-o zi in care tarile ce adopta acest sistem se pot bucura de lumina naturala a Soarelui, consumul de energie electrica pentru iluminatul public se reduce. De asemenea, consumul de energie pentru iluminatul locuintelor se reduce in aceasta perioada, tinand cont de durata zilei dar si de dorinta oamenilor de a se bucura din plin de activitati in aer liber, de plimbari, de timp petrecut in afara caminului.
De asemenea, o serie de studii intreprinse au subliniat faptul ca incidenta accidentelor rutiere scade in aceasta perioada pentru ca sunt mai putine masini care circula atunci cand este intuneric. Lumina naturala a Soarelui este un ajutor de nadejde pentru persoanele care se afla foarte mult la volan.
Trecerea la ora de vara a fost gandita pentru ca oamenii sa beneficieze de Soare o durata cat mai mare din zi. Productivitatea persoanelor creste in aceasta perioada. Sunt foarte multe persoane care gasesc mult mai multa energie in perioada cat este instalata ora de vara pentru a indeplini toate sarcinile de zi cu zi. Pe langa acest lucru, timpul petrecut in aer liber, in natura, in plimbari, creste semnificativ in aceasta perioada cu efecte benefice multiple. Pe langa efectele evidente pe care miscarea le are asupra sanatatii fizice, moralul este mai ridicat si nivelul de energie este mentinut la un nivel optim pana la finalul zilei.