Cand trecem la ora de iarna 2016?
Mai este foarte putin timp pana la momentul in care ceasurile romanilor vor fi date inapoi cu o ora pentru a face trecerea la ora de iarna. Acest lucru se va intampla in noaptea dintre 30 octombrie – 1 noiembrie 2016. In aceasta noapte, ceasurile romanilor vor fi date cu o ora in urma si, astfel se vor bucura de o ora in plus de somn. Aceasta schimbare se va produce la ora 4 dimineata, ora ce va deveni 3. Desigur, cei mai multi dintre romani isi vor schimba ceasurile sa arate ora exacta fie in noaptea de 30 octombrie, fie in dimineata zilei de 1 noiembrie, asta in cazul in care ceasurile si gadeget-urile pe care le detin nu vor face schimbarea singure.
Modificarea bianuala a orei a pornit de la ideea de a beneficia de lumina soarelui cat mai mult timp si, in acest fel, de a economisi energie sub mai multe forme. Cu o crestere de 1% in consumul de energie, total opus scopului acestei schimbari, astazi apar intrebari legate de aceasta economisire de energie.
Trecerea la ora de iarna este un eveniment ce poate crea o serie de frustari si nedumeriri in randul multor persoane. Adesea, intrebarile care vin sunt: “Dam ceasul cu o ora inainte sau o ora dupa?”, “Vom dormi mai mult sau mai putin?”.
In jurul acestei schimbari de ora s-au legat o serie de idei si subiecte privind efectul pe care il are asupra persoanelor si asupra activitatilor in care acestea sunt implicate.
Schimbarea orei se intampla de doua ori pe an si s-a impamantenit ca si practica, in timpul Primului Razboi Mondial, cand Germania isi dorea sa utilizeze la maxim energia de care dispunea pentru a face fata acestui razboi.
Trecerea la ora de iarna poate avea efecte asupra starii mai multor persoane. Studii efectuate in mai multe parti ale lumii au conectat acest eveniment cu o crestere a numarului de atacuri de cord in randul populatiei iar alte studii au prezentat concluzii in contradicatoriu privind legatura dintre trecerea la ora de iarna si cresterea numarului de accidente ce au loc.
Unele studii au scos in evidenta faptul ca oamenii detine un anumit “ceas intern” care le permite sa aiba notiunea timpului. Anumite parti din creier sunt implicate in mod activ in aceasta activitatea, iar trecerea la ora de iarna are un impact asupra acestui “ceas intern”.
Fun facts
Au fost inregistrate situatii in care aceasta schimbare de ora a creat dificultati. In anul 2007, in Carolina de Nord, situatia gemenilor Peter si Allison a fost una marcata de trecerea la ora de iarna. Peter s-a nascut primul, urmat de Allison, la jumatate de ora, dar cum ceasul a fost dat cu o ora in urma, situatia s-a schimbat in inregistrari.
Trenurile din Amtrak, de exemplu, au o situatie aparte atunci cand vine vorba de cele doua schimbari de ora din an. Atunci cand se trece la ora de vara, trenurile care circula noaptea vor fi cu o ora mai tarziu si vor incerca sa recupereze timpul iar cand se trece la ora de iarna, vor sta in statie atunci cand ora se schimba si vor pleca apoi la ora programata.