De ce se schimba ora?
Schimbarea orei se face de doua ori pe an, in lunile Martie si Octombrie. In luna Martie, atunci cand se trece la ora de vara, ceasul se da cu o ora inainte iar in lunaOctombrie aceasta ora reapare, ceasul fiind dat cu o ora in urma.
DTS (Daylight Saving Time) sau ora de vara, a aparut din necesitatea omenirii de a se bucura mai mult de lumina si caldura pe care le dadea soarele vara. Dand ceasul cu o ora inainte in martie, ne putem bucura de mai multa lumina pentru a realiza toate activitatile de dimineata pana seara iar in luna noiembrie revenim la timpul standard.
Primele date legate de aceasta schimbare de ora isi au originea in 1784, cand Benjamin Franklin a propus o astfel de modificare. In 1907, si in urmatorii ani Willian Willett a propus Parlamentului trecerea la ora de vara pentru ca toti oamenii sa beneficieze cat mai mult de ce oferea soarele dar incercarea lui a ramas fara success. In contextul Primului Razboi Mondial, Germania adopta aceasta schimbare pentru a beneficia de mai multe ore de lumina si pentru a pastra energie pe care sa o utilizeze in batalii. In Statele Unite ale Americii, devine o practica standardizata de catre Congres abia in anul 1966.
Ora de vara aduce mai multe beneficii celor ce locuiesc la o distanta mai mare de ecuator pentru ca ziua are semnificativ mai multe ore vara decat iarna. In zonele mai apropiate de ecuator, ziua este aproximativ la fel de lunga pe parcursul unui an. Din acest motiv, mai multe orase si tari din apropierea zonei ecuatoriale nu au aderat la acest sistem DST.
Se considera ca trecerea la ora de vara, respectiv la ora de iarna, are un efect pozitiv in ceea ce priveste incidenta crimelor si a accidentelor rutiere. De asemenea, cum ziua are un numar mai mare de ore, aceasta are un impact pozitiv din punct de vedere al consumului de energie pentru ca se utilizeaza mai putin curent electric pentru a lumina casele, spatiile de productie si de birouri. Totusi, exista si studii care evidentiaza faptul ca acest consum redus este urmat de un consum mai mare de energie atunci cand se trece la ora de iarna, pentru ca ziua se scurteaza.
Mai putin de 40% din tarile de pe Glob observa aceasta schimbare de ora. Cei ce trec la ora de vara au avantajul de a se bucura de zile cu un numar mai mare de ore si de lumina naturala seara. Acest lucru se intampla pentru ca zilele devin mai mari pe masura ce Pamantul trece de la iarna la vara, cu cea mai lunga zi din an la solstitiul de vara. Pe timp de vara Pamantul care se misca in jurul propriei axe la un unghi, este direct inclinat spre Soare. Din acest motiv, diferite zone de pe Glob sunt expuse la razele soarelui in diferite perioade din an. Regiunile indepartate de ecuator si apropiate de poli au cele mai multe beneficii din schimbarea orei pentru ca, de-a lungul anotimpurilor, schimbarile sunt semnificative.
Pe langa avantajele deja subliniate in ceea ce priveste numarul de crime si accidente rutiere, se considera ca DTS ajuta si la un echilibru atunci cand vine vorba de raportul viata profesioanala – viata personala. Cum ziua este mai lunga, persoanele pot beneficia de timp pentru activitati sportive, recreative, cu familia.