De ce se schimbă ora de iarnă cu ora de vară?
Benjamin Franklin este cel ce a venit cu ideea de a reseta ceasurile in lunile de vara ca o modalitate de a conserva energie, conform lui David Prerau, autorul lucrarii “Seize the Dailight: The Curious and Contentious Story of Daylight Saving Time” (Thunder’s Mouth Press, 2005)”. Dand ceasurile inainte, oamenii pot beneficia de mai multa lumina naturala pe parcursul zilei, in locul utilizarii luminii artificiale.
Cu toate ca Franklin a scris o scrisoare in acest sens inca din 1784, DST a inceput mai tarziu. Germania a trecut la DST in mai 1916, ca o metoda de a conserva combustibil in timpul Primului Razboi Mondial. Restul Europei a adoptat aceasta masura la scurt timp iar Statele Unite ale Americii a trecut la DST in anul 1918.
Mai putin de 40% din tarile din lumea intreaga trec la ora de vara. Cele care fac acest lucru, se bucura de lumina naturala pe o durata mult mai mare a zilei. Acest lucru se intampla pentru ca zilele devin din ce in ce mai lungi pe masura ce Pamantul trece de la iarna la primavera si vara, cu cea mai lunga zi din an atunci cand are loc solstitiul de vara. In aceasta etapa, Pamantul, care se invarte in jurul propriei axe la un anumit unghi, este orientat direct spre Soare (cel putin jumatatea superioara).
Cum Pamantul graviteaza in jurul Soarelui, acesta se invarte si in jurul propriei axe. Pentru ca acest fenomen, se intampla la un anumit unghi, diferite parti ale planetei se bucura de razele directe ale Soarelui in diferite perioade din an. Regiunile cele mai indepartate de Ecuator si mai apropiate de Poli beneficiaza din plin de trecerea la ora de vara, pentru ca este o schimbare semnificativa la trecerea de la un anotimp la altul. Cercetarile au scos in evidenta si faptul ca exista o incidenta mai mica a accidentelor rutiere in aceasta perioada, pentru ca exista un numar mai mic de masini care circula atunci cand este intuneric.
Principala idee de la care a plecat DTS a fost aceea de utilizare la maxim a energiei soarelui. De la tara la tara, acest consum energetic difera. Tarile cu zile mai scurte, mai friguroase pe timp de iarna au cel mai mult de castigat din aceasta schimbare, tinand cont de faptul ca acest consum de energie atinge un maxim seara cand o ora de iluminare a casei are un impact semnificativ asupra consumului de energie electrica.
Mai multa lumina naturala implica si utilizarea redusa a energiei electrice pentru iluminare. De asemenea, productivitatea oamenilor creste. Acestia isi doresc sa se bucure din plin de lumina, de activitati in aer liber chiar si dupa programul de lucru. Astfel, pe langa iluminatul care vine cu reduceri la nivelul consumului de energie electrica, faptul ca tot mai multe persoane prefera sa isi petreaca serile in aer liber, in parcuri, la plimbari sau realizand diverse activitati, acest lucru duce la un consum redus de energie electrica pentru alte electronice si electrocasnice.