Ora de iarna 2016
Pe data de 30 octombrie 2016 Romania va trece la ora de iarna. Astfel, la 4 dimineata ceasurile vor fi date cu o ora in urma, pana la 3 dimineata pentru a trece la ora de iarna, cunoscuta si sub numele de ora normala / standard. Aceasta va fi valida pana la urmatoarea schimbare de ora, duminica, 26 martie 2017, cand vom trece la ora de vara.
O scurta istorie ce vizeaza ora de iarna / vara
Ben Franklin este cel ce a lansat ideea de ora de vara si de aceste schimbari. Ca si ambassador la Paris, acesta a adresat o scrisoare Jurnalului de Paris, in 1784, in care a subliniat faptul ca soarele da lumina imediat ce rasare si ca parizienii trebuie sa profite de acesta.
David Prerau, autor care a lansat o lucrare legata de acest subiect, a adaugat la aceasta idee faptul ca era nevoie de o metoda de a determina oamenii sa traiasca dupa “regulile soarelui”.
William Willett este cel ce a propus in anul 1908, in Parlament, ideea de a schimba ceasul cu o ora inainte in timpul verii, dar propunerea sa a fost refuzata. Willett nu intelegea cum anumite persoane puteau dormi dupa ce soarele rasarea. El a revenit cu propunerea in anii urmatori dar a continuat sa fie respinsa. William Willett nu a apucat sa isi vada planul dus la bun sfarsit.
In anul 1916, in conditiile Primului Razboi Mondial, Germania a decis sa treaca la ora de vara in ideea de a beneficia de toata energia posibila pentru a face fata razboiului. Acest demers a fost urmat, la cateva luni distanta, de catre Marea Britanie.
In anul 1918, cand Statele Unite ale Americii au intrat in razboi, au urmat aceeasi pasi. Presedintele din acea vreme, Woodrow Wilson isi dorea sa mentina acest sistem si dupa incheierea razboiului dar a intampinat dificultati din partea fermierilor care nu erau deloc incantati de aceasta modificare de ora.
In conditiile celui de al Doilea Razboi Mondial, trecerea la ora de vara s-a facut in aceeasi idee de a folosi la maximum energia pentru razboi. Statele Unite a trecut la ora de vara la mai putin de o luna de la evenimentul de la Pearl Harbor. Cu o industrie in continua dezvoltare, decizia de a ramane la acest sistem a fost luata in mai multe zone, generand astfel confuzie si o serie de probleme. Orase ca Minneapolis si St.Paul, foarte apropiate, erau la ore diferite. Aceasta situatie nu putea dura mult asa ca, in anul 1966, Congresul a inaintat actul Uniform Time. Acest act specifica faptul ca guvernul federal va determina zilele cand se va trece la ora de vara sic and se va trece la ora de iarna intr-o lege, in acest fel eliminand posibilitatea ca statele sa isi aleaga propriile date.
Din anul 1966 pana astazi, Congresul a marit perioada orei de vara de trei ori: in 1970 (criza energetica), 1980 si apoi in 2007, in contextul economiei de energie, pana s-a ajuns la perioada de astazi Martie – Noiembrie.
Pe langa acest efect la nivel de energie, au fost considerate si alte beneficii: mai putine masini pe strazi noaptea, mai putine accidente, mai mult timp pentru activitati dupa munca.
Nu uitati, Duminica, 30 octombrie 2016, trecem la Ora de Iarna! Pentru a avea ora exacta ceasurile se vor regla cu o ora in urma, ora 4 devenind astfel ora 3.