Ora de Vară
Ora de vară, reprezintă schimbarea ceasului, în ultima duminică din luna Martie.
Actualizare 2024:
Ora de vară 2024. În noaptea de 30 spre 31 martie 2024, toate ceasurile vor fi date înainte în același timp, nu doar în România, ci în toate țările Uniunii Europene pentru a trece la ora de vară 2024. Astfel, ziua de 31 martie 2023 va avea 23 de ore în loc de 24. Ceasul se dă înainte cu o ora și, astfel, ora 3:00 va deveni ora 4:00.
Mai exact, ora de vara, inseamna ca ceasul va fi reglat cu o ora inainte, ora sapte devenind ora opt. Astfel, pentru ca ceasul dumnevoastra sa indice ora exacta, va fi necesar sa-l reglati, in cazul in care nu e un ceas “smart” si poate face aceste reglaje automat.
In Romania, Ora de vara a fost introdusa prima oara in anul 1932.
Ora de Vara, “se termina” odata cu schimbarea ceasului, adica, odata cu momentul cunoscut drept “ora de iarna” cand ceasul se regleaza prin modificarea timpului afisat cu o ora in urma, astfel ca ziua in care se trece de la ora de vara la ora de iarna, are doar 23 de ore, si e numita “cea mai scurta zi din an”.
Intrarea in vigoare a orei de vara complica domeniile precum transportul, facturarea, arhivarea, echipamente medicale, utilaje sau perioadele de somn. Ceasurile calculatoarelor sau a smartphone-urilor au optiunea de a modifica autmat ora, in momentul trecerii de la ora de iarna la ora de vara.
Ora de vara are potentialul de a economisi energia electrica, ce pe vremuri se consuma in mare parte pentru luminarea caselor rezidentiale si a spaiilor de lucru, are rolul de a reduce utilizarea unei surse de lumina artificiala.
Sustinatorii sistemului temporal ora de vara se justifica prin economie de energie electrica, activitati matinale, reducerea accidentelor auto, reducerea talhariilor si a crimelor, ori prin beneficiul unei zile de vara mai “lunga”, fie ca e vorba de munca sau de relaxare.
Cei care contesta utilitatea orei de vara, spun ca economia de energie electrica aferenta luminatului e infima, ca schimarea orei poate duce la probleme de sanatate, poate deregla activitatile matinale ce se petrec la ora exacta, iar shimbarea orei de doua ori pe an, economic si social aduce doar dezavantaje. Agricultorii si fermierii de asemenea nu agreaza ora de vara.