Ora de vara 2017
In noaptea de 25 spre 26 martie, toate ceasurile se vor da inainte in acelasi timp, nu doar in Romania, ci in toate tarile Uniunii Europene pentru a trece la ora de vara 2017. Astfel, ziua de 26 martie 2017 va avea 23 de ore in loc de 24. Ceasul se da inainte cu o ora si, astfel, ora 3:00 va deveni ora 4:00.
Romania a aderat la ora de vara pentru prima data in anul 1932. In perioada 1943-1979, practica a fost suspendata iar in anul 1997 a reintrat in randul celorlalte tari europene.
Mecanismul prin care se schimba ora, primavara si toamna, este folosit de 110 tari din intreaga lume.
Ben Franklin este cel ce a lansat ideea de ora de vara si de aceste schimbari. Ca si ambassador la Paris, acesta a adresat o scrisoare Jurnalului de Paris, in 1784, in care a subliniat faptul ca soarele da lumina imediat ce rasare si ca parizienii trebuie sa profite de acsta.
David Prerau, autor care a lansat o lucrare legata de acest subiect, a adaugat la aceasta idee faptul ca era nevoie de o metoda de a determina oamenii sa traiasca dupa “regulile soarelui”.
In anul 1916, in conditiile Primului Razboi Mondial, Germania a decis sa treaca la ora de vara in ideea de a beneficia de toata energia posibila pentru a face fata razboiului. Acest demers a fost urmat, la cateva luni distanta, de catre Marea Britanie.
In anul 1918, cand Statele Unite ale Americii au intrat in razboi, au urmat aceeasi pasi. Presedintele din acea vreme, Woodrow Wilson isi dorea sa mentina acest sistem si dupa incheierea razboiului dar a intampinat dificultati din partea fermierilor care nu erau deloc incantati de aceasta modificare de ora.
Principalul motiv pentru care se realizeaza trecerea la ora de vara este acela de a realiza economii semnificative la nivelul consumului de energie. Stanton Hadley, cercetator la Oak Ridge National Laboratory a participat la pregatirea unui raport despre acest fenomen in anul 2007. Aceasta subliniaza faptul ca prezenta luminii naturale pe o durata mai lunga in timpul unei zile ajuta la economisirea energiei insa trebuie tinut cont si de faptul ca iluminatul a devenit tot mai eficient de-a lungul ultimilor ani. In acest sens, consumul electric pentru asigurarea iluminatului reprezinta o proportie din ce in ce mai mica din consumul total de energie electrica. Pe langa aceste aspecte, cercetatorul a mai evidentiat cresterea consumului de energie electrica pentru racire si incalzire, in unele locuri fiind necesara utilizarea aerului conditionat pentru o durata mai mare, in timpul serilor foarte calde de vara.
Este dificil sa se cuantifice efectele trecerii la ora de vara asupra consumului de energie electrica pentru ca paralelele inainte-dupa nu sunt exacte. Tinand cont de toate acestea, Hadley a exprimat faptul ca acest motiv al reducerii consumului de energie nu ar fi principalul factor de care tin cont tarile ce trec la ora de vara. Acesta a declarat ca principalul motiv este dat de faptul ca productivitatea oamenilor creste si ca acestia se bucura din plin de orele de lumina naturala si de cee ace pot face de-a lungul unei zile.